المحترف
Volume 11, Numéro 3, Pages 171-192
2024-11-15
الكاتب : صدوقي اسمهان . عشوي عبد الحميد .
الملخص: هدفت الدراسة إلى معرفة دور الذكاء الوجداني في تحسين جودة الخدمات الفندقية- دراسة ميدانية بفندق "ايبيس أعمال باب الزوار، باستخدام مقياس "ترافيس وبرادبيري" للذكاء الوجداني ومقياس SERVQUAL لجودة الخدمات الفندقية على عينة مكونة من (45) مقدم خدمات فندقية، باتباع المنهج الوصفي. خلصت الدراسة إلى أن مستوى الذكاء الوجداني وجودة الخدمات متوسط، وأنه لا توجد علاقة تأثير بين ( بعد الدافعية) وجودة الخدمات، كما وجدت علاقة تأثير بين باقي الأبعاد وجودة الخدمات الفندقية ABSTRACT The study aimed to find out the role of emotional intelligence in improving the quality of hotel services - a field study at the Ibis Business Hotel Bab Ezzouar, using the Travis and Bradbury scale for emotional intelligence and the SERVQUAL scale for the quality of hotel services on a sample of (45) hotel workers, following the descriptive method. The study concluded that: The level of emotional intelligence and the quality of services is average. There is no influence relationship between (the motivation dimension) and the quality of services. An influence relationship was also found between the rest of the dimensions and the quality of hotel services
باب الزوار ; ايبيس أعمال ; فندق ; جودة الخدمات الفندقية ; الذكاء الوجداني ; emotional intelligence ; quality of hotel services ; Ibis Business Hotel ; Bab Ezzouar
فتحي عباس
.
ص 29-45.
عمرون وداد
.
رقاد صليحة
.
ص 1154-1167.
بلال بلقاسم
.
ص 508-532.
بعلي حمزة
.
بن جلول خالد
.
ص 13-34.
غربال شاهندة
.
قرفة أحلام
.
غربال أحلام
.
ص 449-462.